Ay-uutiset maailmalta

| Etusivu | Arkisto | Työsuojelu | Ay-linkit | Julkaisija |

valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Homepage 2005

Maksoiko Edita liikaa yritysostoissaan?

Kirjatyö (29.09.2005 - Juhani Artto) Se, että Sonera maksoi tuhottomasti liikaa umts-luvastaan Saksassa, kuuluu jokamiehen arkitietoihin. Sen sijaan toisen valtionyhtiön Editan yritysostoissaan maksamien hintojen mielekkyyttä eivät asiantuntijat ole julkisuudessa arvioineet. Syytä ehkä olisi.

Tiedämme vain, että keskeisillä yritysostoillaan Edita hankki itselleen yhä ratkaisematta olevia kannattavuusongelmia. Osan ongelmista konserni on ratkaissut lopettamalla kannattamatonta toimintaa, mikä sekin on tullut kalliiksi.

Editan, kuten taannoin Sonerankin, yhteydessä on paikallaan kysyä, mikä rooli tapahtumissa on ollut valtion niinsanotulla omistajaohjauksella. Editan tapauksessa tehtävä on kuulunut ja kuuluu valtionvarainministeriölle. Mitä valtiovarainministeri Sauli Niinistön alaisuudessa toimineet virkamiehet tekivät Editan innokkaan yritysosteskelun aikaan?

Editan kotimaisissa yritysostoissa myyjäpuolella oli paljon enemmän koko toimialan strategista kokemusta kuin Editassa. Edita osti muun muassa Otavalta, SanomaWSOY:ltä ja UPM-Kymmeneltä. Edita osti niiltä yksiköitä, jotka pian yrityskauppojen jälkeen kärvistelivät alojensa ylikapasiteetin ja yhä armottomamman kilpailun keskellä. Yrityksiään myyneet tahot ennakoivat tulevaa paremmin kuin Editan avainhenkilöt.