Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Hompepage 2003

Eikö keskustelun voimaan luoteta?
Netissä ay-liike keskittyy jakamaan tietoa ylhäältä alas


Palkkatyöläinen (05.03.2003 - Juhani Artto) Postiliiton nettisivustossa on keskusteltu vilkkaasti lokakuun lopusta 2002 lähtien. Viesteissä on käsitelty muun muassa työterveydenhuoltoa, palkankorotuksia, lomaetuja, SAK:ta, arkipyhäkorvauksia, Postiliittoa ja työvaatteita. Tiukasti on kirjoitettu myös sodanuhasta ja ison ammattiosaston radikaalin vetäjän osanotosta itsenäisyyspäivän mielenosoitukseen presidentinlinnan lähikaduilla.

Postiliiton keskustelupalstalla viestejä voi selata sekä keskustelupoluittain ja aikajärjestyksessä että lähettäjien mukaan ryhmiteltyinä. Osallistuminen keskusteluihin on teknisesti helppoa. Palstan ansiosta nettiä käyttävät postilaiset voivat vaihtaa tuoreeltaan tietoja, kokemuksia ja näkemyksiä ympäri maata.

Samantapaisia kaikille avoimia keskustelupalstoja ylläpitävät SAK, KTV ja eräät muut ay-järjestöt. Pääosa ay-järjestöistä ei ole kuitenkaan alkanut kokeilla, miten avoin nettikeskustelu järjestön toimintaa hyödyttää. Siitä paljolti johtuu, että suomenkielisessä internetissä työelämää ja ay-liikettä koskeva keskustelu on niiden merkitykseen verrattuna vähäistä.

Kuvaavaa on, että Googlen indeksoimien yli 200:n suomenkielisen keskusteluryhmän viesteissä sana koira esiintyy yhtä usein kuin sana työ ja sana mersu paljon useammin kuin käsite ay-liike. Yle24 onlinessä painikkeen uutiskeskustelu takana on tarjolla laajaksi kasvanut yhteiskunnallisen keskustelun foorumi. Sille on lähetetty parikymmentä tuhatta viestiä, mutta vähin poikkeuksin ay-liikettä ei edes mainita niissä.

Keskustelupalstojen yleisyydestä voi nopeasti vakuuttua käyttämällä
Ihmemaa-hakemiston haussa sanaa keskustelupalsta. Haku tulostaa linkkejä tuhansille sivuille. Eniron Suomi24:n keskustelupalstoille lähetetään vuorokaudessa tuhansia viestejä. Yhteensä niillä on julkaistu yli 2,2 miljoonaa puheenvuoroa.

Teleoperaattorit ylläpitävät nettiportaaleissaan kymmeniä eskusteluryhmiä, joihin suomalaiset lähettävät ahkerasti kysymyksiä, huomioita ja kommentteja. Soneraplazan, Jippiin ja Elisa.net:n keskusteluryhmien aihepiirit ulottuvat talousasioista juoruihin. Työelämän asioita on käsitelty satunnaisesti.

Valtaosa keskusteluryhmistä on helppo todeta ay-liikkeen näkökulmasta epäkiinnostaviksi huulenheiton foorumeiksi. Se ei ole kuitenkaan koko totuus suomalaisesta nettikeskustelusta. Kolmen pitkään sekä suosittuna että asiallisena pysyneen foorumin esimerkit kertovat keskusteluryhmien myönteisistä mahdollisuuksista.

Pörssiyhtiö Talentum pyörittää kymmenkuntaa keskusteluryhmää saitillaan Duuni. Keskusteluryhmät ovat avoimia, mutta viestien lukemisen ja lähettämisen ehtona on rekisteröityminen. Tuhannet ovat rekisteröityneet. Iso joukko "duunareita" osallistuu aktiivisesti keskusteluihin. Duunin keskusteluryhmässä Yhteiskunta käytettiin helmikuun 2003 puoliväliin mennessä 93 000 puheenvuoroa. Niihin sisältyy paljon myös työelämää koskevaa aineistoa.

Toinen pitkään suosittuna ja asiallisena pysynyt foorumi on vihreiden Ylevi. Sen menestys perustuu monen varteenotettavan yhteiskunta-aktiivin osallistuminen keskusteluun. Arkistossa vanhimmat viestit ovat toukokuulta 1996. Ympäristökysymysten lisäksi osanottajat ovat liikkuneet lukuisissa muissa yhteiskunnallisissa aihepiireissä, mutta työelämän asioiden käsittely on ollut vähäistä.

Kolmannen esimerkin onnistumisesta tarjoaa Vauva-lehden keskustelupalsta. Kokonaisuus on jaettu mielekkäisiin osiin vauvakuumeesta parisuhteen ongelmiin. Nuoret naiset kirjoittavat, lukevat, neuvovat, kommentoivat ja myötäelävät. Sen seuraaminen kiinnostaa monia miehiäkin.

Merkittävä osa kansalaisten aktivismista - maailmanparantamisesta käytännön pulmien ratkomiseen - kanavoituu nykyään nettikeskusteluihin. Ay-liike on vähäisin poikkeuksin jättänyt toimintamuodon kaupallisille hankkeille ja kansalaisjärjestöille. Vaihtoehtoisessa visiossa ay-liike ylläpitää lukuisten keskusteluryhmien kokonaisuutta vaikkapa Duunin tai Vauva-lehden malleja soveltaen.