Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Trade Union News from Finland; Ay-uutiset maailmalta; Juhani Artto Homepage 2003; Suitsait; Kaikki pelissä - edunvalvonta rajattomassa maailmassa; Internet tiedonhaun opas 2.0; Medialinnakkeet; Everything at stake - safeguarding interest in a world withou

Tupakasta toimeentuloa sadalle miljoonalle ihmiselle

Kehitys (2-2003 - Juhani Artto) Kansainvälinen työjärjestö ILO arvioi, että sata miljoonaa ihmistä saa tuloja tupakkaan liittyvistä elinkeinoista. Lukuun sisältyvät tupakan viljelijöiden, jalostajien ja jakelijoiden lisäksi henkilöt, joiden toimeentulo liittyy tupakan kulutuksen vastustamiseen. Tupakan työllistämistä ihmisistä 90 prosenttia elää kehitysmaissa.

Tupakan viljelyssä ja tupakanlehtien käsittelyssä työskentelee 40 miljoonaa ihmistä. Tupakkaa tuotetaan viljelmillä kuusi miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä 70 prosenttia on peräisin Brasiliasta, Kiinasta, Intiasta, Indonesiasta, Yhdysvalloista ja Zimbabwesta. Savukkeiden rullaamiseen käsin osallistuu 20 miljoonaa henkeä. Suuri osa heistä on Intiassa bidejä ja Indonesiassa kretekejä valmistavia naisia.

Savukkeiden teollisuustuotannossa on 1,2 miljoonaa työpaikkaa. Automaation uhkasta työpaikoille kertoo kehitys Britannian tupakkateollisuudessa 1990-1998. Tuotanto kasvoi 3 prosenttia, mutta työpaikkojen määrä aleni 75 prosenttia.

ILO:a alalla huolestuttaa ennen muuta sen tarjoaman toimeentulon epävarmuus. Tupakan alkutuotannossa työskentelee miljoonia sorrettujen kastien, heimojen ja uskonnollisten vähemmistöjen jäseniä. Suuri määrä alaikäisiä, velkaorjuudesta kärsiviä, maahanmuuttajia ja köyhtyneitä talonpoikia toimii tupakan kulutuksesta riippuvissa ammateissa.

Toisaalla ovat laajalti tunnetut terveys- ja ympäristöhaitat. ILO:n pääjohtaja Juan Somavia toteaa, että nykyään tupakka on ristiriitaisempi kuin koskaan aiemmin. ILO järjesti helmikuun lopulla ensimmäistä kertaa maailman sadan miljoonan tupakkatyöläisen tulevaisuutta käsitelleen konferenssin. Siihen osallistui hallitusten, liike-elämän ja työntekijöiden edustajia.