Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Hompepage 2003

HIPC-aloite laahustaa

Helsinki (Kehitys Utveckling 3-2003 - Juhani Artto) Vuosituhannen vaihteen molemmin puolin sosiaalisesti ja poliittisesti laaja liike vaati kehitysmaiden epätoivoisen suurten velkojen anteeksiantoa. Painostus vaikutti kohteissaan niin, että suurimmat talousmahdit tunsivat tarvetta tehdä jotain velka-asiassa. Tämä myönnetään suoraan Maailmanpankin evaluaatio-osaston huhtikuussa julkaisemassa tutkimuksessa Debt Relief for the Poorest.

Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto ja niiden keskeiset taustavoimat täydensivät HIPC-aloitettateen ja alkoivat luonnehtia sitä kestämättömien velkataakkojen merkittäväksi keventäjäksi. Huhtikuussa 2003 julkaistu tutkimus osoittaa kuitenkin karusti, että HIPC-aloite on jäänyt marginaaliseksi tekijäksi kehitysmaiden ongelmien ratkomisessa. Kansalaisjärjestöjen maailmanlaajuinen velkaliike oli tätä mieltä jo 1990-luvun lopulla.

HIPC-aloitteen menettelyn kautta kehitysmaat ovat saaneet velkakevennystä keskimäärin 1,3 miljardia dollaria vuodessa. Osa HIPC-kriteerit täyttävistä kehitysmaista on edennyt kohti velan kestävää tasoa, osa on loitontunut tästä tavoitteesta.

Tuloksia on huonontanut toimintaympäristön oletettua heikompi kehitys. Maailmantalous on kasvanut hitaasti ja teollisuusmaat ovat hidastelleet markkinoidensa avaamisessa kehitysmaiden tuotteille. Lisäksi kehitysmaiden monen vientituotteen hinnat ovat laskeneet, eikä velkaongelmaa kärjistävää korruptiota ei ole kyetty vähentämään.

Kehitysmaiden kestämätön velkaisuus on viime aikoina ohitettu julkisuudessa vähin äänin. Huomion kohteina ovat olleet muut kriisit, vaikka velkaongelma on yhä yhtä paha kuin vuosituhannen vaihteessa.