Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Hompepage 2003

Teva-tuotanto keskittyy Kiinaan

Kehitys (05.12.2003 - Juhani Artto) Kiinan tekstiilien ja vaatteiden markkinaosuus on laajentunut viime vuosina nopeasti. Suuntauksen ennustetaan jatkuvan vahvana myös alan tuotteiden kansainvälisen kaupan rajoitusten purkamisen jälkeen. Kansainvälisiin sopimuksiin perustuvat rajoitukset ovat voimassa vuoden 2004 loppuun.

Vuoden 2002 alussa EU ja Yhdysvallat poistivat 29:ssä teva-alan tuotekategoriassa tuontirajoitukset. Sen seurauksena Kiinan markkinaosuus laajeni jyrkästi, vaikka se oli suuri jo ennen rajoitusten purkua. Muiden kehitysmaiden markkinaosuus supistui huomattavasti. EU-alueella kehitys on ollut samansuuntaista.

Kiinan huikea eteneminen on perustunut sen tuotteiden halpuuteen.

Muun muassa teva-alan ammattiliittoja yhdistävä kansainvälinen ay-federaatio ITGLWF arvioi, että Kiinan ylivoima johtaa muissa kehitysmaissa miljoonien teva-teollisuuden työpaikkojen lopettamiseen. YK:n kehitysohjelma UNDP on päätynyt samantapaiseen ennusteeseen. Yksin Indonesiaa uhkaa miljoonan työpaikan menetys. Sri Lankasta saattaa hävitä 80 prosenttia teva-alan 250 000 työpaikasta. Muutosten tahdin hillitsemiseksi ITGLWF esittää tekstiilien ja vaatteiden kansainvälisen kaupan sääntelyn jatkamista joulukuun 2004 jälkeen.