Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Hompepage 2003

Tapol on puolustanut 30 vuotta indonesialaisten ihmisoikeuksia

Kehitys (05.12.2003 - Juhani Artto) Ihmisoikeuskampanja Tapol on hieno esimerkki pienen mutta sinnikkään ja periaatteellisen solidaarisuusryhmän mahdollisuuksista vaikuttaa historiaan. Alussa – 30 vuotta sitten – haasteena oli Indonesian kymmenien tuhansien poliittisten vankien vapauttaminen. Vankeuteen ja pakkotyöhön heidät oli alistanut vuoden 1965 vallankaappauksessa valtaan nousseen kenraali Suharton hallinto. Vallankaappaajat surmasivat arviolta miljoona henkeä ja pidättivät 600 000.

Kesäkuussa 1973 pieni ryhmä ihmisiä osoitti mieltään Indonesian suurlähetystön edessä Grosvenor Squarella Lontoossa ja vaati poliittisten vankien vapauttamista. Siitä alkoi kampanja, joka otti nimekseen Tapol. Se tulee sanoista tahanan politik, mikä tarkoittaa indonesian kielellä poliittista vankia.

Grosvenor Squaren protestin aikaan poliittisia vankeja oli Indonesian vankiloissa ja vankileireillä 70 000 – 100 000, Tapol arvioi minihistoriikissään. Lännessä heistä lähes vaiettiin. Länsihallitukset pitivät tärkeämpänä hyviä välejä Suharton johtamaan diktatuuriin kuin indonesialaisten ihmisoikeuksia.

Lontoosta käsin toimineen Tapolin ja muiden yksittäisten ryhmien painostus johti 1970-luvun loppua kohti poliittisten vankien pääosan vapauttamiseen. Tapol ei kuitenkaan passivoitunut, vaan laajensi Indonesiaa koskenutta kampanjointiaan. Aktiivit tekivät työtä muun muassa Indonesian laittomasti miehittämän Itä-Timorin asukkaiden oikeuksien puolustamiseksi. Tapol varoitti varhaisessa vaiheessa kansanmurhan riskistä. Kun se toteutui, 200 000 itätimorilaista menetti henkensä.

Suhartolaisten hirmutöistä huolimatta lännen konservatiiviset johtajat suhtautuivat Suharton hallintoon myönteisesti. Sitä kuvastavat hätkähdyttävästi pääministeri Margaret Thatcherin sanat Britanniassa huhtikuussa 1985 vierailleelle Suhartolle: "Kulttuurimme ovat erilaisia, mutta kun on kyse itsenäisyydestä ja vapaudesta, olemme kanssanne yhtä". Tapol muistuttaa tästä historiikissään.

Tapol tuotti 1980- ja 1990-luvulla runsaasti tärkeätä aineistoa ihmisoikeuksien polkemisesta myös Acehissa Pohjois-Sumatralla ja Länsi-Papualla. Vuonna 1986 kampanja julkaisi huolellisen selvityksen muslimien vainosta. Kaksi vuotta myöhemmin kirja kiellettiin Indonesiassa.

Tutkiminen, julkaiseminen ja vetoaminen ovat Tapolin keskeisiä työmuotoja. Vaatimattomannäköisestä, mutta sisältönsä ansiosta tehokkaasta tiedotuslehtisestä on julkaistu yli 170 numeroa. Sille on ollut käyttöä ympäri maailmaa. Pitkään se kuului harvoihin Indonesian oloja kaunistelemattomasti käsitelleisiin julkaisuihin.

Tapol ei ole järjestö, eikä sillä ole jäseniä. Se on kampanja, jonka toiminta perustuu valtaosaltaan vapaaehtoisten työhön. Alkuvuosina sillä ei ollut ainoatakaan työntekijää, eikä toimistoa.

Tapol on alusta lähtien moninkertaistanut vaikutustaan verkostoitumalla muiden solidaarisuusryhmien, ihmisoikeuksista piittaavien poliitikkojen ja toimittajien sekä monen muun tahon kanssa. Suharton diktatuurin kaaduttua 1998 Tapolin yhteydet Indonesiassa toimiviin ihmisoikeus- ja muihin ryhmiin ovat laajentuneet huomattavasti.

Suharton kauden loppuminen ei lopettanut Tapolille ominaisten aineistojen tarvetta. Tästä on hyvä esimerkki kampanjan keskeisen perustajan Carmel Budiardjon kesäkuussa 2003 julkaisema, webistä löytyvä analyysi Indonesian nykyisten vallanpitäjien roolista Acehissa ja Papualla.

Tapol on saanut taloudellista tukea Suomen kehitysyhteistyön määrärahoista.

Lähteet: