Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Homepage 2003


Polisario ajaa sitkeästi Länsi-Saharaa itsenäiseksi

Kehitys (05.10.2004 - Juhani Artto) Länsi-Saharan itsenäisyys oli lähellä 1970-luvun puolivälissä. Tänään tavoite on korkeamman kynnyksen takana kuin silloin, vaikka kymmenet valtiot ovat tunnustaneet Länsi-Saharan. Marokko pitää aluetta tiukasti hallinnassaan, eikä maailmalta kohdisteta Marokkon taivuttamiseksi voimakasta painostusta.

Hiljattain Marokko hylkäsi YK:n tarjoaman kompromissiehdotuksen, jonka mukaan länsisaharalaiset saisivat oikeuden äänestää itsenäisyydestään viiden vuoden kuluttua. YK:n turvallisuusneuvosto ja länsisaharalaisten vapautusliike Polisario ovat hyväksyneet välitysesityksen.

Polisarion johtohenkilöt vihjailivat syksyllä 2003 mahdollisuudesta palata aseellisen itsenäisyystaistelun tielle, ellei Marokko myönny länsisaharalaisten kansanäänestykseen. Viime kuukausina Polisario on kuitenkin tyytynyt vetoamaan kansainväliseen yhteisöön, jotta se painostaisi Marokkoa muiden hyväksymään kompromissiin.

Puheet aseelliseen taisteluun palaamisesta eivät heijasta voimaa, vaan heijastavat pikemminkin länsisaharalaisten johtajien voimattomuutta ison haasteensa edessä. Radikaalien esiintymisten tarkoitus on myös säilyttää yhteys turhautuneisiin nuoriin, jotka kaipaavat diplomatian sijaan räväkkää toimintaa.

EU avustaa merkittävästi Polisarion pakolaisleirejä

Pattitilanne on myrkkyä länsisaharalaisille ja Polisariolle. Länsisaharalaisten enemmistö, noin 160 000 henkeä, elää neljässä suuressa pakolaisleirissä keskellä hiekka-aavikkoa Algerian lounaisosassa. Iso osa heistä on viettänyt pakolaisleireillä koko elämänsä.

Länsisaharalaisten pakolaisyhteisöt ovat täysin riippuvaisia ulkomaisesta humanitäärisestä avusta ja Algerian tuesta.

Euroopan unioni teki vuosina 1993-2003 leiriläisten tueksi lahjoituksia yhteensä yli 100 miljoonan euron arvosta. Uusin 8 miljoonan euron lahjoitus käytetään siipikarjan tuotannon sekä vesi- ja jätehuollon kehittämiseen.

Vapautusliike Polisario perustettiin 1973 ajamaan Länsi-Saharan itsenäisyyttä. Länsi-Saharan valtion itsenäisyysjulistuksen Polisario ja sen suojelija Algeria toteuttivat 1976.

Pakolaisleireillä Polisariolla ei ole kilpailijaa. Ajoittain, myös viime aikoina, kansainvälisissä uutisissa on kerrottu Polisarion sisäisten erimielisyyksien kärjistymisestä. Erimielisyyksien näkyvin tulos on ollut joidenkin johtohenkilöiden siirtyminen Marokkoon ja liittyminen osaksi Marokkon poliittista elämää.

Amnesty International on arvostellut Polisariota ilmaisu-, yhdistymis- ja liikkumisvapauden rajoittamisesta pakolaisleireillä. Polisariota on syytetty myös marokkolaisten sotavankien kiduttamisesta sekä ihmisoikeuksia rikkoneiden länsisaharalaisten rankaisemattomuudesta.

Marokon tiedotusvälineissä Polisariota on aika ajoin syytetty avustusvarojen sekä elintarvike- ja muiden lahjojen väärinkäytöstä. Jutuissa Polisarion eräiden ylimpien johtajien väitetään ohjanneen varoja omille tileilleen ja myyneen tavaralahjoja länsisaharalaisten asevoimien varustamiseksi.

Polisarion ulkomaiset tukijat eivät ole tarttuneet syytöksiin varojen väärinkäytöstä ja ihmisoikeuksien loukkauksista.

Länsisaharalaisten naisten asema on kohentunut Polisarion johtaman itsenäisyyskamppailun aikana merkittävästi. Pakolaisleireillä naiset osallistuvat miesten rinnalla tuotantoon ja hallintoelinten työskentelyyn. Naisten lukutaito ja koulunkäynti ovat nousseet kolmessa vuosikymmenessä uudelle tasolle.