Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Homepage 2003


Saudi-Arabia loukkaa karkeasti ulkomaisen työvoiman oikeuksia

Kehitys (05.10.2004 - Juhani Artto) Siirtotyöläisten mielivaltainen kohtelu Saudi-Arabiassa ei rajoitu pelkästään yksittäisiin tapauksiin. Äärimmäinen sorto on niin tavallista, että kyseessä on vakava rakenteellinen vääristymä, jota Saudi-Arabian johdon on välittömästi ryhdyttävä oikaisemaan.

Näin esittää Human Rights Watch heinäkuun puolivälissä julkaisemaassaan 135-sivuisessa raportissa Bad Dreams: Exploitation and Abuse of Migrant Workers in Saudi Arabia. Se on ensimmäinen perusteellinen selvitys ulkomaisen työvoiman ongelmista Saudi-Arabiassa. Aineisto perustuu pääosin Saudi-Arabiasta kotimaihinsa palanneiden siirtotyöläisten haastatteluihin.

Lähes 9 miljoonan siirtotyöläisen työ muodostaa olennaisen osan 17 miljoonan kansalaisen Saudi-Arabian toimintoja. Ulkomaista työvoimaa käytetään paitsi ruumillisessa ja rutiinityössä myös korkeata koulutusta vaativissa tehtävissä. Raportissa muistutetaan, että osa siirtotyöläisistä palaa Saudi-Arabiasta ilman erityisiä valituksen aiheita.

Ongelmat ovat kuitenkin jyrkkiä ja monilukuisia. Raportin mukaan niihin syyllistyvät jatkuvasti myös sisäministeriön virkamiehet, jotka puristavat kiduttamalla siirtotyöläisiltä vääriä tunnustuksia. Moni on tuomittu kuolemaan ja mestattu ennen kuin heidän omaisensa tai lähetystönsä ovat saaneet asiasta tietoa. Oikeudenkäyntien aineistoja ei ole aina annettu edes kuolemaantuomioiden toimeenpanon jälkeen.

Moni siirtotyöläinen elää ja työskentelee orjuutta muistuttavissa olosuhteissa. Niihin kuuluvat ylipitkät työpäivät, lukittujen ovien takana pitäminen ja maksamattomat palkat. Naisia raiskataan. 

Saudi-Arabian työministeri Ghazi al-Ghosaibi leimasi raportin pian sen julkistamisen jälkeen tasapainottomaksi ja ongelmia liioittelevaksi. HRW vastasi arvosteluun toteamalla, että Saudi-Arabian pitäisi paljastusten torjumisen sijasta ryhtyä järjestelmällisesti työskentelemään väärinkäytöksiä vastaan.

HRW korostaa, että ensisijaisesti mielivaltaisesta tilanteesta on vastuussa Saudi-Arabian johto. Järjestö listaa yli 20 suositusta toimenpiteistä, joilla öljyn rikastuttaman maan vallanpitäjien tulisi parantaa siirtotyöläisten asemaa.

Ulkomaisille työntekijöille on annettava tietoa heidän oikeuksistaan heidän omalla äidinkielellään. Viranomaisten on luotava järjestelmä, jossa siirtotyöläisillä on todelliset mahdollisuudet valittaa kokemistaan vääryyksistä ja saada oikeutta. HRW muistuttaa, että pelko menettää työpaikkansa ja tulla karkotetuksi maasta muodostaa mittavan esteen ongelmien paljastumiselle.

HRW vetoaa aineistossaan Saudi-Arabian korkeimman hengellisen johtajan vuoden 2002 lausuntoon, jossa hän vaati koraanin oppien perusteella saudiviranomaisia ja -työnantajia kohtelemaan siirtotyöläisiä asiallisesti.

Saudi-Arabia on ilmoittanut supistavansa kymmenessä vuodessa ulkomaisen työvoimansa määrän puoleen nykyisestä. HRW toteaa, että Saudi-Arabian johdon ei pidä käyttää suunnitelmaa verukkeena, jolla nykyisten ongelmien ratkaisua lykättäisiin.