Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

1_juttupohja

Brasilian MST:
Kaikki kuukaudet punaisiksi

Kehitys Utveckling (07.12.2004 - Juhani Artto) Brasilian maattomien liike MST (Movimiento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra) perustettiin 20 vuotta sitten. Sen tunentuin tavoite on suurten maaomaisuuksien lohkominen maaseudun köyhien hyväksi.

Keskeinen kamppailumuoto on vallata maita, jotka eivät ole tuotannollisessa käytössä. MST:lle se on antanut näkyvyyttä ja uskottavuutta, joka on rohkaissut miljoonia brasialaisia liittymään liikkeeseen operaatioiden osanottajina ja tukijoina. Paljolti sen ansiosta maaomaisuuksien uudelleenjako on pysynyt vuodesta toiseen Brasilian politiikan kuumana kysymyksenä. Painostus on tuottanut suurtilallisen kovasta vastarinnasta huolimatta konkreettisia tuloksia.

Kaksi vuotta sitten uutta toivoa maattomille antoi työväenpuolueen ehdokkaan Luiz Inácio Lula da Silvan valinta Brasilian presidentiksi. Viime vuonna 36 000 perhettä sai käyttöönsä maata, mutta tulos jäi kuitenkin kauaksi MST:n tavoitteista sekä myös Lulan vaalikampanjansa aikana ja presidenttinäkin antamista lupauksista.

Viime keväänä MST julisti huhtikuun punaiseksi kampppailukuukaudeksi ja kiihdytti maiden valtauksia. Se on ylläpitänyt maauudistusta liikkeessä, mutta tarpeiden ja tavoitteiden ristiriita käytännön etenemisen kanssa on pysynyt suurena.

Lokakuussa MST:n kansallinen koordinaattori João Pedro Stedile varoitti päättäjiä, että MST tekee vuoden 2005 jokaisesta kuukaudesta punaisen, ellei maanjakoa ratkaisevasti jouduteta. Jyrkkien sosiaalisten vastakohtien välissä tasapainoileva hallinto perustelee uudistusprosessin hitautta valtion varojen niukkuudella.

Lulan hallintoon kohdistuu yhä toiveita

Syksyllä 2003 Stedile vertasi Lulan hallinnon politiikkaa autoilijaan, joka ajaa kehätietä pitkin ympyrää uskaltautumatta muilla reiteille.

MST:n mielestä Lulan hallinnon käytännön työ ei ole avannut uutta suuntaa Brasilian politiikassa. Nopea turhautuminen maltillisen ja reformistisen työväenpuolueen ensimmäisen presidentin linjaan ei ole yllättävää, sillä MST ei tähtää ainoastaan maanomistuksen radikaaliin demokratisointiin, vaan koko yhteiskunnan rakenteiden mullistamiseen.

"Olemme oppineet, että vihollisia eivät ole ainoastaan suurtilalliset. Olemme oppineet, että on muitakin esteitä kuin aidat, joilla talonpojat suljetaan viljelysmailta. Olemme oppineet, että pääoman ja tiedon puute ovat esteitä ja että niitä ovat myös kansainvälinen kapitalismi ja monikansalliset yhtiöt", Stedile linjasi syksyllä 2003.

"Vasemmisto voitti vaalit, mutta yhteiskunnallisten voimien tasapaino ei ole muuttunut."

Silti MST korostaa, että Lulan hallinto ei ole vihollinen. Liikkeessä uskotaan, että Lulan hallinto on taivutettavissa kansanliikkeen kovenevalla painostuksella osattomia yhä enemmän suosivan politiikan suuntaan.

Päättäjien painostamisen rinnalla MST ylläpitää lukuisia tuottaja- ja markkinointiyhdistyksiä sekä maatalous-, luotto- ja palveluosuuskuntia. Niiden tarkoituksena on liikkeen osanottajien toimeentulon omatoiminen kehittäminen.

MST:n piirissä toimii myös kouluja. Tuoreimman tiedon mukaan niitä käy 160 000 lasta. Lukutaidottomia nuoria ja aikuisia opetetaan lukemaan.

Maattomien liikkeen toimintaa varjostaa väkivalta, jolla ennen muuta surtilalliset koettavat hillitä omaisuuttaan uhkaavaa kansanliikettä. Viime vuonna murhattiin 70 MST:n aktiivia. Vuosittain kymmeniä aktiiveja on murhattu Valtasuhteiden tilaa kuvaa hyvin se, että MST:tä väkivaltaisesti vainoavista aniharvat ovat joutuneet tuomiolle tekosistaan.   

Hyödylliset linkit: