Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

1_juttupohja


Vaatejätti Gap sosiaalistui

Kehitys Utveckling (07.12.2004 - Juhani Artto) Vaatekauppaketju Gap julkaisi toukokuussa toimintansa sosiaalista vastuullisuutta selvittelevän raportin. Tapaus oli yllättävä ja merkittävä, sillä Gap on kuulunut viime vuosina kehitysmaissa toimivien alihankintayhtiöiden työolosuhteita arvostelevien kampanjoiden keskeisiin kohteisiin.

Gapilla on Yhdysvalloissa ja sen ulkopuolella 3 000 myymälää. Niissä työskentelee yli 150 000 henkilöä.

Raportin tekotavasta, sisällöstä ja julkistamisesta voi päätellä, että Gap on täydentänyt strategiaansa sosiaalisella vastuullisuudella. Yhtiö hankkii vaatteita noin 3 000 yritykseltä 50 maasta. Raportti on koottu 653 alihankkijana toimivan tuotantolaitoksen työolosuhteiden arvioista.

Kiinassa tarkastetuista 241 tehtaasta 11 sai arvosanan "oivallinen", 71 arvosanan "hyvä" ja 86 arvosanan "kohtalainen". Luonnehdinta olosuhteita "pitää parantaa" annettiin 48 Kiinassa toimivalle alihankkijalle. Tarkastajien mukaan 25 "vaatii välittömästi huomiota".

Vastaavaa luokitusta arvioijat käyttivät muissakin maissa. Arvioista vastasi 90 täyspäiväistä tarkastajaa. Lisäksi työhön osallistui viisi organisaatiota, jotka valvovat yritystoiminnan eettisyyttä.

Gap on valmis lopettamaan yhteistyön sellaisten alihankkijoiden kanssa, jotka eivät etene Gapin vaatimien normien tasolle.

Sosiaalisen vastuullisuuden omaksuminen strategian osaksi on merkinnyt myös täyskäännöstä suhtautumisessa kriittisiin kansalaisjärjestöihin sekä tekstiili- ja vaateteollisuuden ay-järjestöihin. Nyt Gap on halukas yhteistyöhön niiden kanssa.

Gapin toukokuussa julkistama raportti osoittaa, että eettisiin seikkoihin vetoava liiketoiminnan arvostelu voi johtaa muutoksiin yritysmaailmassa. Muutosten syvyys ja pysyvyys selviää kuitenkin vasta ajan kanssa.