Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

1_juttupohja

 
Kenia uskoo EU:n pitkään pinnaan korruptio-ongelmassa

Kehitys (12.06.2005 - Juhani Artto) Kenian uuden presidentin Mwai Kibakin hallinto on 2,5 vuodessa lupaustensa mukaisesti kehittänyt korruption rajoittamisessa tarvittavaa lainsäädäntöä ja selvitellyt lukuisten korruptioepäilyjen aiheellisuutta. Kummastusta sen sijaan on herättänyt parlamentin päätös määrätä johtavien päättäjien ja viranomaisten tiedot omaisuudestaan ja tuloistaan salaisiksi.

Julkisuudessa useita ministereitä ja korkeita virkamiehiä on syytetty lahjusten vastaanottamisesta. Yhtään merkittävää tapausta ei ole kuitenkaan viety oikeuskäsittelyyn.

Britannian suurlähettiläs Edward Clay hälytti jo heinäkuussa 2004 Kibakin hallinnon korruptionvastaisen toiminnan ongelmista. Hän luovutti viranomaisille tietoja parinkymmenen hankintaprosessin epäselvyyksistä. Clayn mukaan luettelo korruptioon syyllistymättömistä avainhenkilöistä mahtuisi postikortille tai ehkä jopa postimerkille.

Kenian hallituksen edustajat kiistivät Clayn väitteet. New African Magazinen artikkelissa Clayn esiintymisten arveltiin johtuneen siitä, että Britannia on viime vuosina menettänyt asemiaan Kenian tuontimarkkinoilla Kauko-Idän maille, Saksalle ja Espanjalle.

Helmikuussa 2005 korruptionvastaisen työn uskottavuus kärsi pahan takaiskun, kun sen vetäjä John Githongo erosi motiivejaan julkistamatta tehtävästään. Ennen viranomaisrooliaan hän johti Transparency Internationalin Kenian osastoa saavuttaen toiminnallaan lahjomattoman miehen maineen.

Yhdysvallat reagoi Githongon eroon peruuttamalla parin miljoonan dollarin taloudellisen tukensa korruptionvastaiselle hankkeelle Keniassa. Japani ja EU varoittivat Keniaa lepsuilusta suhtautumisessaan hyvän hallinnon vaatimuksiin ja vihjasivat mahdollisuudesta keskeyttää kehitysapu. Kehitysyhteistyön jäädyttämisistä kenialaiset saivat runsaasti kokemusta pitkäaikaisen presidentin Daniel arap Moin valtakaudella.

EU:n Nairobin edustuston päällikkö Derek Fee uudisti unionin varoituksen 9. toukokuuta 2005. "Minua ihmetyttää, kuinka alas korruptoituneet viranomaiset voivat vajota", hän totesi. Fee viittasi tuoreisiin lahjusepäilyihin kansallisessa aids-valvontaneuvostossa. Hän vaati epäiltyjen vetämistä oikeuteen ja syyllisten rankaisemista.

Samassa Eurooppa-päivän tilaisuudessa kansallisen perinnön ministeri Najib Balala vetosi EU:n kärsivällisyyteen ja vakuutti Kenian hallituksen pitävän kiinni alkuperäisistä lupauksistaan viedä maata kohti hyvää hallintoa. Kibakin presidenttikauden ensimmäisen puoliskon kokemukset eivät rohkaise uskomaan Balalan vakuutteluita.