Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

Juhani Artto Homepage 2005


Kolmannes Alman Median osakkeista on ulkomaisissa käsissä

Journalisti (02.12.2005 - Juhani Artto) Televisio- ja radiotoiminnasta riisuttu Alma Media palasi 7. marraskuuta mutkikkaiden vaiheiden jälkeen pörssin päälistalle. Sadan suurimman omistajansa listan yhtiö päivitti verkkosivustossaan 11. marraskuuta.

Bonnierin lähdöstä huolimatta ulkomaisten sijoittajien omistusosuus oli yhä suuri, 31 prosenttia. Erona entiseen oli se, että nyt ulkomaiset omistajat pysyttelivät tuntemattomina hallintarekisterien suojassa. Siitä voi vain päätellä, ettei minkään ulkomaisen tahon omistusosuus yltänyt viiteen prosenttiin.

Karkeasti toista kolmannesta hallitsivat suomalaiset vakuutusyhtiöt. Niistä kärkiomistajiin kuuluivat Varma 9,10 prosentin omistusosuudellaan, Henki-Sampo (8,93), Kaleva (5,61), Ilmarinen (3,22) ja Tapiola (2,48). Juuri ennen 11. marraskuuta Varma oli vähentänyt ja Kaleva lisännyt omistustaan Almassa.

Muista omistajista kiinnostavin oli notkealiikkeisen sijoittajan Kai Mäkelän sijoitusyhtiö Oy Herttaässä Ab. Jantonin ja Saunalahden sijoituksensa maukkain lopputuloksin realisoinut Mäkelä on nopeasti lisännyt Herttaässän kautta Alma Median osakepottiaan. Muutaman syysviikon aikana hän lihotti Alma-salkkunsa kolminkertaiseksi niin, että 11. marraskuuta mennessä Herttaässän omistusosuus oli harpannut jo 4,8 prosenttiin.

Muita omistajia mediamaailmasta olivat Ilkka-yhtymä 1,2 prosentin omistusosuudellaan ja Keskisuomalainen Oyj (0,65) sekä Pohjois-Karjalan viestintäteollisuudesta tutut Laakkoset useaan osaan jakautuneine omistuksineen.

Presidenttipeliin näkökulmaa Alma Median sadan suurimman omistajan listalta hakeva törmää myös yhden ehdokkaan puolison ja hänen usean lähisukulaisensa nimiin. He omistivat yhteensä runsaat 0,5 miljoonaa Alma Median osaketta. Se vastasi selvästi alle prosentin omistusosuutta.