Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_2

Intia-ilmiön uutuus:
Yritysostoja ulkomailla

Kehitys (20.03.2006 - Juhani Artto) Intian kauppa- ja teollisuusministeri Kamal Nath varoitti 11. helmikuuta Euroopan hallituksia rasismista. Se ei johtunut Tanskasta alkaneesta pilapiirroskohusta, vaan vaikutusvaltaisten eurooppalaistahojen jyrkistä reaktioista Mittal Steelin yritykseen vallata Luxemburgissa päämajaansa pitävä teräsjätti Arcelor.

Nathin esiintymisestä päätellen hän oli otaksunut, että torjunta oli - ainakin osittain - johtunut intialaissyntyisen Lakshmi Mittalin keskeisestä asemasta Mittal Steelissä. Hän on sen perustanut ja hänen perheensä on sen pääomistaja.

"Tämä on globalisaation, maiden rajoja ylittävien investointien ja liberalisoinnin aikakautta, eikä aikaa, jona sijoittajia arvioidaan heidän ihonvärinsä perusteella", Nath ojensi eurooppalaisia kollegoitaan Financial Timesin haastattelussa.

Ärhäkällä lausunnollaan hän puolusti kalkutalaisen liikemiesperheen poikana Britanniaan muuttaneen Lakshmi Mittalin uusinta siirtoa maailman terästeollisuuden omistusjärjestelyissä. Samalla Nathin esiintyminen oli kuin ilmoitus intialaisten yritysten halusta ja valmiudesta lähteä maailmalle yritysostajina, vaikka Mittal Steel ei olekaan lähtöisin Intiasta. Sillä ei ole edes tuotantoa monimiljardööriksi liiketoimillaan rikastuneen isäntänsä syntymaassa.

Intialaiset yritykset ovat ulkomaisissa yritysostoissaan vasta lähtösuoralla. Intian keskuspankki vapautti vasta pari vuotta sitten luvanvaraisuudesta intialaisyritysten yli 100 miljoonan dollarin investoinnit ulkomaille.

Taloudellisen kasvun vauhtiuralle ennen Intiaa kiirehtinyt Kiina on tälläkin alalla selvästi Intian edellä. Jopa suuruusluokat poikkeavat toisistaan. Siinä missä kiinalaiset ovat käyttäneet yksittäisiin ulkomaisiin yritysostoihinsa miljardeja euroja, intialaiset ovat olleet liikkeellä vasta kymmenillä miljoonilla euroilla yritysostoa kohti.

Vuonna 2005 intialaiset yritykset ostivat uutistoimisto AFP:n mukaan ulkomailta 118 yritystä. Hankinnat maksoivat keskimäärin 20 miljoonaa euroa eli yhteensä 2,4 miljardia euroa. Se oli tuhannesosa vuoden 2005 kansainvälisten yritysostojen kauppahintojen summasta.

Intialaiset saivat ulkomaisten yritysostojen kautta haltuunsa muun muassa belgialaisen lääketehtaan DocPharman, ranskalaisen Thomsonin kuvaputkitehtaan sekä kalsinoitua soodaa valmistavan Brunnerin Britanniassa. Vuonna 2004 Tata Motors osti eteläkorealaisen Daewoodin kuorma-autoyksikön. Lisäksi intialaiset ovat yritysostoin hankkiutuneet vahvaan asemaan merenalaisten tietoliikennekaapelien maailmassa.

Huomattavasti näyttävämpiä yritysostoja ulkomailla on odotettavissa tulevina vuosina, kunhan Intian talouden kasvu jatkuu nopeana. "Tulemme näkemään todellisen hyökyaallon. Seuraavan viiden, seitsemän vuoden aikana tulette näkemään, kuinka eräistä yrityksistä tulee aidosti maailmanlaajuisia", maailman johtaviin asiantuntijapalveluyhtiöihin kuuluvan KPMG:n Intian yksikön johtaja Vikram Utamsingh ennusti hiljattain.

Halutessaan siihen saattavat pystyä esimerkiksi suurimmat monialayhtymät Tata ja Aditya Birla, IT-alan Wipro ja Infosys Technologies, lääkkeiden valmistaja Ranbaxy sekä tietoliikenteen Bharti Tele-Ventures.