Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

2_juttupohja
 
Itä-Aasiassa kymmenet järjestöt estävät ihmiskauppaa

Kehitys (20.03.2006 - Juhani Artto) Yhdysvaltojen ihmisoikeusviranomaiset arvioivat, että maiden rajojen yli kuljetetaan vuosittain 600 000 – 800 000 ihmiskaupan uhria. Heistä 80 prosenttia on naisia ja 50 prosenttia lapsia. Sadat tuhannet alistetaan prostituutioon.

Itä-Aasia kuuluu alueisiin, joissa ihmiskauppa ilmenee monitahoisena ongelmana. Sen organisoijat käyttävät useita maita sekä uhrien hankinta-alueina että kauttakulku- ja kohdemaina.

Netissä HumanTrafficking.org tarjoaa tiiviissä muodossa tietoa Itä-Aasian ihmiskaupasta ja muun muassa viranomaisten toiminnasta sitä vastaan. Tiedot on järjestetty maittain. Kunkin maan osiossa kuvaillaan lyhyesti ihmiskauppaa vastaan toimivia kansalaisjärjestöjä sekä annetaan niiden yhteystiedot web-osoitteineen.

Sivustosta käy ilmi, että viranomaisten ja YK-järjestöjen rinnalla kymmenet kansalaisjärjestöt ovat liikkeellä ihmiskaupan estämiseksi ja sen uhrien auttamiseksi. Yksin Kambodzhan osiossa HumanTrafficking.org esittelee 26 kansalaisjärjestöä.

Vietnamissa toimivien järjestöjen linkkilistassa korostuvat YK-järjestöjen ohella laajat kansainväliset organisaatiot, kuten Pelastakaa Lapset, Oxfam ja World Vision.

Vietnamissa toimii epämääräisiä työvoiman viejiä

Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikaisessa kumppanuusmaassa Vietnamissa ihmiskauppaa harjoitetaan sekä etelässä että pohjoisessa. Kiinan rajan läheisyydessä ihmiskaupan keinona käytetään avioliittoja kiinalaisten miesten kanssa ja avioliittolupauksia. Vietnamin hallituksen arvion mukaan kymmenesosa tapauksista, joissa vietnamilainen nainen menee järjestettyyn avioliittoon kiinalaisen miehen kanssa, liittyy ihmiskauppaan.

Etelä-Vietnamista teini-ikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia toimitetaan ilotaloihin Kambodzhan pääkaupunkiin Phnom Penhiin sekä kauemmaksi aina Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin asti.

HumanTrafficking.comin aineiston mukaan Vietnamissa toimii epämääräisiä "työvoiman vientiyrityksiä", jotka välittävät työläisiä pakkotyötä muistuttaviin olosuhteisiin ulkomailla toimiviin tuotantolaitoksiin. HumanTrafficking.com arvostelee Vietnamia työvoiman vientiä koskevien määräysten heikkoudesta.

Ihmiskaupan pyörittäjät painostavat vanhempia myymään jälkeläisiään heidän välitettäväkseen. Vietnamissa tavanomainen kauppasumma on joitakin satoja euroja. Usein kyseessä on velkaantuneiden vanhempien epätoivoinen teko. Myös vauvoja ja lapsia on välitetty laittomasti Vietnamista ulkomaisille adoptiovanhemmille.

Uhrejaan ihmiskauppiaat painostavat usein jo ennen matkaan lähtöä. Heitä vaaditaan auttamaan taloudellisessa ahdingossa eläviä vanhempiaan suostumalla ihmiskauppiaiden tekemiin ehdotuksiin. Vieraassa maassa uhreja painostetaan uhkaamalla maasta karkoituksella.

Yhdysvaltojen viranomaisten luokituksessa Vietnam on sijoitettu maaryhmään, joka koettaa vakavasti ratkaista ihmiskauppaa estävän toimintansa puutteita.

Lähteet: