Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

1_juttupohja

 
Intiassa kilpaillaan ankarasti pätevistä ammattilaisista

Kehitys (22.06.2006 - Juhani Artto) Talouden nopea kasvu ja samanaikainen avaaminen ulkomaisille yrityksille aihettavat Intiassa pulaa pätevistä ammattilaisista. Sitä kärjistää intialaisten asiantuntijoiden vilkas kysyntä rikkaiden maiden työvoimamarkkinoilla.

Pula kovista osaajista heijastuu kuumentuneiden alojen palkkojen harppauksellisena nousuna, intialaisen verkkoportaalin refiff.comin selvityksessä todetaan. Ammattilaisia houkutellaan vaihtamaan työnantajaa ja vastaavasti pysymään työpaikassaan palkka- ja muiden etujen kymmenien prosenttien parannuksilla. Työvoimavajeen vuoksi värväysajat ovat venähtäneet pitkiksi.

Ilmiö lähti liikkeelle joitakin vuosia sitten it- ja telealoilla sekä vakuutustoiminnassa. Ilmailu- ja media-sektorit seurasivat pian niiden perässä, rediff.comin selostuksessa kerrataan.

Nyt on kuumentunut pankkimaailma. Merkittävä osa maailman suurimmista pankeista on jo rantautunut Intiaan. Tuloon ja joutuisaan laajentamiseen on rohkaissut Intian päättäjien vuoteen 2009 ulottuva suunnitelma pankkisektorin asteittaisesta avaamisesta ulkomaisille pankeille. Niiden osuus alan volyymistä on noussut kymmenen prosentin tuntumaan. Pankkitoiminnan asiantuntijoiden kysyntä on muuttunut kiihkeäksi.

Samankaltainen kehityssuunta muhii vähittäiskaupassa. Wal-Mart ja muut kansainväliset jättiketjut valmistautuvat hetkeen, jolloin Intia päästää ne tositoimiin markkinoilleen. Kilpailu kaupan terävimmistä ammattilaisista on jo alkanut, sillä Intian omat johtavat kauppaketjut laajentavat ja hiovat toimintaansa kyetäkseen vastaamaan tehokkaasti ulkomaisten yritysten haasteeseen.

Intian nopea talouskasvu on sysännyt kiivaaseen nousuun myös kiinteistöalan. Se on lisännyt harppauksellisesti kiinteistöliiketoiminnan asiantuntijoiden kysyntää. Sama koskee perusrakenteiden ja vapaatuotantoalueiden kehittämishankkeiden työvoimantarvetta.

Ammattilaisten kysyntäpiikki on kiihdyttänyt intialaisten asiantuntijoiden paluumuuttoa. Osaajapulaa helpottaa lisäksi korkeasti koulutetun ulkomaisen työvoiman lisääntyvä hakeutuminen Intiaan. Äskettäin uutistoimisto AP:n uutisessa arvioitiin, että lähes 800 yhdysvaltalaista työskentelee Intiassa it-alan yrityksissä ja että määrän kasvun odotetaan jatkuvan.

Intian kauppalaivasto kärsii 500 – 700 kokeneen päällystötasoisen ammattilaisen vajeesta. Se johtuu tuhansien intialaisten merikarhujen siirtymisestä parempien työehtojen perässä ulkomaisten varustamoisen palvelukseen. Vajeen paikkaamiseksi Intian viranomaiset valmistelevat paraikaa lainmuutosta, joka sallisi ulkomaisen päällystön palkkaamisen intialaisille aluksille.