Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

1_juttupohja

 
Bechtel luovutti Cochabamban vesisodan viimeisessä näytöksessä

Kehitys (22.06.2006 - Juhani Artto) Kuka muistaa kiistan Bolivian kolmanneksi suurimman kaupungin Cochabamban vesilaitoksen hallinnasta? Tammikuussa 1999 laitos yksityistettiin, ja yhdysvaltalainen konsulttiyhtiö Bechtel sai sen hallintaansa 40 vuodeksi. Huhtikuussa 2000 päättäjät peruivat yksityistämisen asukkaiden noustua kapinaan vesimaksujen isoja korotuksia vastaan. Vuoden 2001 lopulla Bechtel vaati kymmenien miljoonien eurojen korvauksia Bolivialta. Bechtel jätti asian Maailmanpankin yhteydessä toimivan riitojen ratkaisuelimen ICSID:n ratkaistavaksi.

Viimeisestä näytöksestä kerrottiin tammikuussa 2006. Bechtel oli luopunut vahingonkorvausvaatimuksestaan. Muutama päivä myöhemmin Cochabamban vesisodan kapinallisten johtajiin kuulunut Evo Morales aloitti Bolivian presidenttinä. Lähes ensitöinään Morales päätti, että Bolivian on kehitettävä vesihuoltoaan julkisena palveluna, ja julisti, että oikeus puhtaaseen veteen kuuluu jokaisen kansalaisen ihmisoikeuksiin.

Maaliskuussa Maailman vesifoorumissa Meksikossa kiisteltiin siitä, kuuluuko oikeus puhtaaseen veteen maapallon kaikkien asukkaiden ihmisoikeuksiin. EU ehdotti kompromissina, että että kaikilla on oltava oikeus tiettyyn vähimmäismäärään vettä päivässä. Ehdotus ei saanut laajaa kannatusta.