Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1


Toimittajat ilman rajoja -järjestö mittaa maittain sananvapautta

Kehitys (22.06.2006 - Juhani Artto) Toimittajat ilman rajoja –järjestö* (RSF) listaa vuosittain maailman maat niiden lehdistön- ja mielipidevapauden perusteella. Listan idea on sama kuin Transparency Internationalin (TI) kansainvälisesti tunnetun korruptio-indeksin johtoajatus. Uuden listan julkaiseminen kiinnittää sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti huomioita yhteiskuntien tärkeään osa-alueeseen ja herättää keskustelua siitä.

RSF:n lehdistönvapauden indeksi tarjoaa mausteita myös keskusteluun Suomen kehitysyhteistyöstä. Eräin poikkeuksin Suomen keskeiset kumppanuusmaat kuuluivat vuonna 2005 RSF:n 167 maan listalla mutasarjan maihin. Häntäpäähän sijoittuivat Nepal (160), Kiina (159), Vietnam (158), Egypti (143) ja Etiopia (131), huonompaan puoliskoon lisäksi Sri Lanka (115), Kenia (109) ja Sambia (90).

Keskitasolta löytyivät Tansania (74) ja Nicaragua (68). Hyvinä poikkeuksina esiintyivät Mosambik (49) ja Namibia (25).

Köyhyys ei ole sananvapauden este

Suomen pitkäaikaisten kumppanuusmaiden pääosin huonoja sijoituksia tarkasteltaessa voidaan kysyä, onko Suomi tehnyt voitavansa niiden auttamisessa/painostamisessa lieventämään sananvapauden esteitä. Tai onko Suomi EU:n jäsenenä vaikuttanut tällä osa-alueella aktiivisesti EU:hun, jotta se edistäisi tehokkaasti lehdistön- ja mielipidevapautta etelän kumppanuusmaissaan.

Kuten Namibian ja Mosambikin esimerkit osoittavat, köyhyys ei väistämättä estä sananvapautta. RSF korostaa tätä ja todistaa teesiään usean kehitysmaan hyvällä sijoituksella vuoden 2005 sananvapausindeksissä. Namibian lisäksi 40 parhaan maan joukosta löytyvät Benin (25), El Salvador (28), Cap Verde (29), Etelä-Afrikka (31), Jamaika (34), Mauritius (34) ja Mali (37).

Eräät rikkaat maat, kuten Singapore (140) ja Saudi-Arabia (154), näkyvät RSF:n listalla pahoina lehdistön- ja mielipidevapauden tukahduttajina. Korkea vauraustaso ei takaa laajaa sananvapautta.

Kiinassa talous on neljännesvuosisadan kasvanut huimasti, mutta vallanpitäjät ovat koko sen ajan rajoittaneet jyrkin ottein lehdistön- ja mielipidevapautta. Ovatko vapauksien tiukat esteet olleet välttämättömiä talouden nousulle? Vallanpitäjät ovat perustelleet vapauksien rajoittamista poliittisen vakauden ehtona. RSF:n näkemyksen mukaan sananvapauden jatkuva tukahduttaminen patoaa yhteiskunnallisia jännitteitä ja siten päinvastoin lisää poliittisen epävakauden riskiä.

Avun antajamaiden kehitysyhteistyön lähtökohtiin sananvapaus sopii samalla tavalla kuin vaatimukset kunnioittaa ihmisoikeuksia, vähentää korruptiota ja lisätä julkisen sektorin taloudenpidon läpinäkyvyyttä. Sen mukaisesti Toimittajat ilman rajoja –järjestön työ auttaa kehitysyhteistyön päämäärien toteutumista.

Julkisen rahoituksen osuus on vähäinen

RSF on taloudellisesti riippumaton ulkopuolisista rahoittajista. Vuonna 2004 omatoimisen varainhankinnan osuus järjestön tuloista kohosi 67 prosenttiin. Yksityisten lahjoitusten osuus oli 10 prosenttia, jäseniltä koottujen maksujen ja tuen osuus 4 prosenttia.

Loput 19 prosenttia koostui julkisten organisaatioiden myöntämistä avustuksista. Eniten tukivat Ranskan valtionelimet, ranskankielisten maiden hallitustenvälinen virasto sekä Euroopan komissio.

Vuonna 2004 RSF:n kulut olivat 3,2 miljoonaa euroa.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön perusti 1985 pieni ryhmä ranskalaisia toimittajia. Heitä innosti 14 vuotta aiemmin työnsä aloittaneen Lääkärit ilman rajoja –järjestön (MSF) menestys.

Nyt Toimittajat ilman rajoja –järjestö toimii nimensä mukaisesti ympäri maailmaa. Sillä on kymmenkunta kansallista järjestöä, viisi aluetoimistoa sekä yli sadan kirjeenvaihtajan yhteysverkosto.

*Reporters sans frontières (kielinä ranska, englanti ja espanja)