Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

3_juttupohja

 
IMF varoittaa Boliviaa karkottamasta yksityistä pääomaa

Kehitys (07.10.2006 - Juhani Artto) Bolivian pitää varoa ratkaisuja, jotka viilentävät yksityisen pääoman haluja toimia sijoittajana Boliviassa, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoitti heinäkuun puolivälissä. Bolivia on elänyt puoli vuotta intiaanipresidentti Evo Moralesin johdolla.

IMF arvioi Bolivian talouden lähiajan näkymät kuitenkin hyviksi. Vauhtia talouskasvuun on pannut ennen muuta öljyn ja kaasun vientihintojen vahva kehitys. IMF:n varoittelu johtuu maan uuden johdon ripeästä toiminnasta energiaraaka-aineiden kansallistamisessa ja maaomaisuuksien mittavan uusjaon aloittamisessa.

Morales ilmoitti 1. toukokuuta öljy- ja kaasusektorin kansallistamisesta. Ulkomaiset yhtiöt saivat puoli vuotta aikaa neuvotella uusiksi sopimuksensa Bolivian kansallisen öljy- ja kaasuyhtiön YPFB:n kanssa niin, että bolivialainen osapuoli nousee enemmistöomistajaksi. Brasilian Petrobrasin, Espanjan Repsol YPF:n, Ranskan Totalin sekä brittien BP:n on tyytyminen vähemmistöosakkuuteen. Elokuussa julkisuuteen alkoi tulla tietoja neuvottelujen heikosta etenemisestä. Varsinkin yhdysvaltalaiset kommentaattorit esittivät epäilyjä, että Bolivian päättäjät eivät pysty ainakaan antamassaan määräajassa toteuttamaan kansallistamissuunnitelmaansa.

On tärkeätä huomata, että Bolivia maksaa omistusosuuksiensa laajentamisesta osuuksiaan myyville osakkaille. IMF:n mukaan kauppasummista tulee niin suuria, että ne rasittavat pitkään Bolivian julkisen sektorin taloutta. Se kaventaa maan uuden johdon mahdollisuuksia lunastaa lupauksiaan köyhien elinolojen paranemisesta.

Myös maaomaisuuksien uusjako tulee olemaan hankala prosessi. Tarkoitus on jakaa käyttämättömiä maita köyhille perheille olennaisesti nopeammin kuin naapurimaassa Brsiliassa. Edunsaajille myönnetään korottomia lainoja työvälineiden ja siementen hankkimiseen. Valtio lupaa edistää myös tuotteiden vientiä ulkomaisille markkinoille.

Hyvin organisoituneet ja vaikutusvaltaiset suurmaanomistajat Bolivian viljavimmilla seuduilla maan itäosassa vastustavat maaomaisuuksien uusjakoa.