Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1

IYF ja Nokia auttavat yhdessä nuorisoa kehittymään

Kehitys (07.10.2006 - Juhani Artto) Elokuun alussa 23-vuotias intialainen Gautam Gupta sai palkinnon 2006 YouthActionNetiltä. Hänet palkittiin kotiväkivallasta kärsivien naisten auttamisesta kotiseudullaan. Palkinto koostuu 500 dollarin toimintatuesta, julkisesta arvostuksesta sekä mahdollisuudesta saada YouthActionNetiltä rahaa kansainvälisiin tapaamisiin osallistumiseen.

"YouthActionNet tarjoaa nuorille johtohahmoille ideoita, voimavaroja ja yhteyksiä vertaisiinsa ympäri maailmaa", YouthActionNet määrittelee tehtävänsä.

YouthActionNetin perustivat vuonna 2001 International Youth Foundation (IYF) ja Nokia. Nokia tunnetaan maailman johtava matkapuhelinyhtiönä, mutta mikä on IYF?

Vuonna 1990 perustettu IYF tukee lähes 70 maassa nuorten ihmisten oppimista, työntekoa ja elinolosuhteita. Miljoonat ovat saaneet apua. Sadat yritykset ovat Nokian tavoin ryhtyneet säätiön partnereiksi. IYF toimii yhteistyössä myös hallitusten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Yhdysvaltojen kehitysyhteistyövirasto Usaid toimii merkittävänä rahoittajana.

Säätiö käyttää vuosittain työhönsä kymmeniä miljoonia dollareita. IYF:n palveluksessa on lähes 700 henkilöä.

"Elämäntaitoja" nuorille

Nokia kuuluu IYF:n aktiivisimpiin partnereihin. Vuonna 2000 Nokia ja IYF perustivat nuorison maailmanlaajuisen kehittämisaloitteen. Sen käyttöön on koottu 25 miljoonaa dollaria. Lähes 300 000 nuorta on päässyt osalliseksi "elämäntaitojen" oppimisesta.

Aloitteella tuetaan kahdentoista elämäntaidon oppimista. Ne ulottuvat luovasta ajattelusta itseluottamukseen ja konfliktin hallinnasta muiden auttamiseen. "Kyky koota tietoa ja arvioida vaihtoehtoja valistuneiden valintojen tekemiseksi", luettelon kolmas elämäntaito kuuluu. On myös opittava kohtaamaan omat tunteet ja ilmaisemaan niitä vastuullisella tavalla, listan kahdeksannessa kohdassa sanotaan.

Ammattioppi on IYF:n projekteissa tärkeällä sijalla, mutta sen rinnalla korostetaan nuorten persoonallisuuden monipuolista kehitystä. Esimerkiksi Etelä-Afrikassa työttömäksi ammattikoulun jälkeen jääneille tarjotaan sekä tietokoneoppia että tavoitteen asettelua ja esteiden raivaamista.

Noorak sai veneenrakennusoppia

Natueyn kylässä Thaimaan lounaisrannikolla 20-vuotias Mookda Noorak on osallistunut kolmen kuukauden veneenrakennuskurssille. Sen rahoitti Nokian ja IYF:n yhteinen hanke tsunamista kärsineiden alueiden nuorten kasvattamiseksi yhteisöjensä tukipilareiksi.

Kurssilla Noorakia opastettiin paitsi veneenrakentamisessa myös työturvallisuudessa, hygieniassa, kalanjalostuksessa ja merenelämän suojelussa. Lisäksi kurssilaisten itseluottamusta kohotettiin, ja heitä perehdytettiin ajankäytön hallintaan ja ryhmässä toimimisen taitoihin.  

Oman kurssinsa jälkeen Noorak on osallistunut seuraavien kurssien osanottajien valmentamiseen. Hän suunnittelee yhdessä veljensä kanssa oman venekorjaamon perustamista.

"Seitsemän suurta"

Nuorisotyötä tekeviä järjestöjä ja verkostoja kartoittanut Youth Movement Mapping –hanke on nimennyt IYF:n yhdeksi "seitsemästä suuresta".

Partiolaisten, Punaisen ristin ja nuorten miesten ja naisten kristillisten yhdistysten rinnalla IYF edustaa Big 7:ssä äkkinousun tehnyttä tulokasta. Suuryritysten tuki IYF:lle on taannut sille vankan rahoituspohjan. Mittavan alkupääoman lahjoitti aamiaismuroistaan tunnetun W.K.Kelloggin säätiö.

Lähteet: