Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1


Helpotusta omantunnon tuskiin:
Hiilineutraaliuden idea verkostoi yksilöitä ja yhteisöjä

Kehitys (14.03.2007 - Juhani Artto) Idea toiminnan hiilineutraaliudesta on viime aikoina ollut näyttävästi esillä julkisuudessa. Jalkapallon MM-kisat kesällä 2006 Saksassa järjestettiin hiilineutraaleina. Se ylitti uutiskynnyksen lukuisten maiden tiedotusvälineissä.

Uudenvuodenpuheessaan 2007 Norjan pääministeri Jens Stoltenberg ilmoitti, että hänen hallituksensa tekee valtion työntekijöiden työmatkalennot ulkomaille hiilineutraaleiksi. Stoltenbergin ilmoituksesta kerrottiin uutisissa ympäri maailmaa.

Saksalaisia ja norjalaisia varhaisemmin ideaan tarttui brittien rock-yhtye Rolling Stones. Sen maailmankiertue 2003 oli hiilineutraali.

Mitä tarkoitetaan hiilineutraalilla jalkapalloturnauksella, lentomatkalla tai rock-kiertueella? – Periaate on yksinkertainen. Toiminnan aiheuttama hiilidioksidipäästöjen lisäys ”neutraloidaan” rahoittamalla hankkeita, jotka samassa määrin vähentävät hiilidioksidipäästöjä tai lisäävät hiilidioksidinieluja.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA ”neutraloi” Saksan MM-kisat rahoittamalla kahta kasvihuonekaasupäästöjä vähentävää hanketta Etelä-Afrikassa. FIFA:n tarjouskilpailun voittaneen sveitsiläisen myclimate-säätiön mukaan hankkeet vähentävät kymmenessä vuodessa vähintään 220 000 tonnia kasvihuonekaasupäästöjä. 

Norjan valtion työntekijät tekevät vuosittain lentäen noin 20 000 työmatkaa ulkomaille, uutistoimisto AFP kertoo. Ne ovat keskimäärin lyhyitä ja vaativat – tullakseen hiilineutraaleiksi -   keskimäärin 15 euron siirtoa kasvihuonekaasujen päästöjä vähentävien hankkeiden käyttöön.

Stoltenberg uskoo hallituksensa esimerkin voimaan. Hän kutsui mukaan hiilineutraaleihin ratkaisuihin yrityksiä, järjestöjä ja valtioita. Norjan ammatillinen keskusjärjestö LO vastasi haasteeseen myönteisesti ja päätti viedä sitä eteenpäin kansainvälisessä ay-liikkeessä.    

Sen sijaan norjalainen ympäristöjärjestö Natur og Ungdom huomautti Stoltenbergille, että Norjan kasvihuonekaasupäästöt ylittävät raskaasti Norjan Kioton sopimukseen perustuvat sitoumukset. Lentomatkojen hiilineutralointi ei oikeuta hallitukselle hyviä arvosanoja, koska hallitus on päätöksilllään lisännyt norjalaisten päästöjä, järjestö esitti.

Britanniassa Observer Travelin varapäätoimittaja Tom Robbins käsitteli joulukuussa 2006 The Observer Sundayssa lentomatkojen hiilineutralisoinnin ideaa kriittisesti. Hänen mielestään se on yhtä epätoivoista kuin sekä syödä että säästää kakkupala.

Robbinsin mukaan Britanniassa on 15 ja muissa maissa yhteensä 29 yritystä, jotka tarjoavat lentomatkustajille lievitystä kasvihuonekaasupäästöistä johtuviin omantunnon tuskiin. Sen yritykset tekevät kanavoimalla lentomatkustajien vapaaehtoisia maksuja hiilinieluja lisääviin ja päästöjä vähentäviin hankkeisiin. 

FIFA:n tarjouskilpailun voittanut myclimate-säätiö kuuluu hiilineutraaliuden idean varhaisiin edistäjiin. The CarbonNeutral Company toteutti ensimmäisen hiilensidontahankkeensa 1995. Sadat yritykset ja kymmenet tuhannet yksityishenkilöt ovat turvautuneet The CarbonNeutral Companyn palveluksiin, yhtiö toteaa verkkosivustoossaan.

Ehkä joukkoon on liittymässä myös Suomen tunnetuin yritysjohtaja Jorma Ollila. Hän totesi Helsingin Sanomissa 28. tammikuuta 2007 paneutuneensa hiilidioksidia vähentävien hankkeiden mahdollisuuksiin. ”Olen harkitsemassa, että ryhtyisin toimenpiteisiin.”

Lue lisää: