Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1


Aids-lääkehoitoon tarvitaan miljardien eurojen lisärahoitusta

Kehitys (20.06.2007 - Juhani Artto) Jaksolla 2003-2005 matala- ja keskituloisissa maissa tehokkaaseen lääkehoitoon päässeiden aids-potilaiden määrä kasvoi vuosittain 450 000 hengellä. Samanaikaisesti hiv-tartuntojen määrä lisääntyi 4,6 miljoonalla vuodessa.

Maailman lähes 40 miljoonasta hiv-tartunnan saaneesta 7 miljoonaa tarvitsisi lääkehoitoa, joka maksaa keskimäärin 750 euroa vuodessa. Se merkitsee noin 5 miljardin euron rahoitustarvetta. Yhdysvaltojen ylläpitämän Pepfar-ohjelman sekä The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria –rahaston avustuksilla rahoitetaan yli miljoonan ihmisen aids-lääkitys, mutta merkittävä osa aids-potilaista ei rahoituksen puutteen vuoksi ole päässyt lääkehoidon piiriin.

Tulevina vuosina aids-lääkityksen rahoitustarve kaksin-, jopa kolminkertaistuu nopeasti. Se johtuu hoidon piirissä olevien eliniän huomattavasta pitenemisestä ja miljoonien hiv-tartunnan saaneiden terveydentilan luisumisesta lääkitystä vaativaan vaiheeseen.

”Jos maailma ei ole kyennyt löytämään 5 miljardia euroa tällä hetkellä tarvittavan lääkehoidon rahoittamiseen, kuinka helposti on löydettävissä 10 tai 15 miljardia”, kehitysmaiden terveydenhuoltoa miljardeilla euroilla auttanut Microsoftin omistaja Bill Gates hiljattain kysyi. Hän muistutti, että eräiden asiantuntijoiden mukaan vuonna 2020 kaikkien hiv/aids-potilaiden lääkehoito maksaisi 30 miljardia euroa, ellei tartuntojen ennaltaehkäisyä onnistuta tehostamaan.

Gates korosti tarvetta edetä lääketieteellisiin keksintöihin, joiden avulla naiset voisivat itsenäisesti estää HIV-tartunnan. Käynnissä on useita lupaavia tutkimushankkeita. Tällä hetkellä naisten hiv-tartunnat lisääntyvät paljon nopeammin kuin miesten.

Gatesin mielestä alan tutkimukseen pitää ohjata tähänastista enemmän määrärahoja. Hän kohdisti arvostelunsa myös omilla varoillaan perustamaansa säätiöön, vaikka se kuuluu aids-rahoituksen suurvaltoihin. Tuoreimman tiedon mukaan se on lahjoittanut The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria –rahastolle sata kertaa enemmän kuin Suomi.

Huhtikuun lopulla EU:n ministerineuvosto korosti hiv/aidsin torjunnassa ”riittävän, pitkäaikaisen, ennustettavan, kestävän ja kasvavan” rahoituksen tärkeyttä. Paikallaan olisi ollut myös itsekritiikki, sillä Bill Gates vaimonsa kanssa ja Yhdysvallat kollektiivisesti ovat rahoittaneet eurooppalaisia avokätisemmin työtä kehitysmaiden hiv/aids-ongelman lieventämiseksi.   

Lue lisää: