Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_3

Matkailu kiihdyttää ilmastonmuutosta

Kehitys (15.12.2007 - Juhani Artto) Kansainvälinen matkailu on tulossa yhä pahemmaksi kasvihuonekaasujen päästöjen aiheuttajaksi. Näin voidaan päätellä kolmesta keskeisestä kehityssuunnasta. Matkojen määrä lisääntyy nopeasti, kaukomatkojen osuus kaikista ulkomaanmatkoista kasvaa ja lentämisen osuus laajenee.

Viime vuonna 46 prosenttia ulkomaanmatkoista tehtiin lentäen, mikä oli hieman enemmän kuin joitakin vuosia sitten. Toiseen maahan matkanneista 43 prosenttia käytti maanteitä, 4 prosenttia kiskoliikennettä ja 7 prosenttia vesireittejä.

Maailman matkailujärjestö UNWTO ja kansainvälisen matkailun monet muut toimijat ovat tiedostaneet matkailuliikenteen päästöjen lisääntymisen vakavaksi ongelmaksi. Viimeksi se todettiin lokakuun alussa Davosissa Sveitsissä järjestetyssä kansainvälisen seminaarissa, jossa tutkiskeltiin kansainvälisen matkailun ja ilmastonmuutoksen keskinäisiä yhteyksiä.

Johtopäätöksensä seminaarin osanottajat kiteyttivät asiakirjaksi, jolle annettiin nimi Davosin julistus. Siinä todetaan, että viisi prosenttia kasvihuonekaasujen päästöistä johtuu matkailusta. Julistuksessa matkailutahoja kehotetaan nopeisiin toimiin varsinkin matkailuliikenteen ja –asumisen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi.

Davosin julistus englanniksi on tarjolla osoitteessa http://www.unwto.org/pdf/pr071046.pdf