Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_2

Karibian kumppanuussopimus on laaja ja pysyvä
- muut EPA-sopimukset ovat suppeita ja väliaikaisia

global.finland (16.06.2008 - Juhani Artto) EU:n ja yhteensä 35 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren maan (AKT-maat) vuoden 2007 lopulla neuvottelemat taloudelliset kumppanuussopimukset (EPAs) muodostavat hajanaisen kokonaisuuden.

Cariforum Karibialla ja EAC Itä-Afrikassa

EPA-alueita on seitsemän, mutta ainoastaan kahden alueen (Karibia ja Itä-Afrikka) kaikki maat hyväksyivät neuvotteluissa EU:n kanssa syntyneet alueelliset kumppanuussopimukset.

(1) Karibian viidentoista maan (Cariforum) kanssa solmittu sopimus on laaja-alainen ja määrittelee osapuolten suhteita tavarakaupan sääntöjen lisäksi useassa muussa merkittävässä asiassa. Niitä ovat palvelukauppa, investoinnit, kilpailu, aineettomat oikeudet (tekijänoikeudet, patentit yms.) ja julkiset hankinnat.

Lisäksi sopimus normittaa tietosuojaa ja hahmottaa työelämän vähimmäisehtoja. Sopimuksen soveltamiskiistat ratkaisee kolmen sovittelijan elin, jonka päätökset ovat sitovia.

(2) Itäisen Afrikan EPA-ryhmään (EAC) kuuluvat Burundi, Kenia, Ruanda, Tansania ja Uganda. EPA-sopimuksessa ne sitoutuvat asteittain ja samantahtisesti luopumaan EU-tuotteiden tuontitulleista vuosina 2010-2035. Sopimus helpottaa näiden viiden maan alueellista yhdentymistä.

ESA Intian valtamerellä sekä itäisessä ja eteläisessä Afrikassa

(3) Itäisen ja eteläisen Afrikan maaryhmä (ESA) on maantieteellisesti rikkonaisin EPA-alue. Yhdentoista maan ryhmä ulottuu mantereella Sudanista Zimbabween ja Intian valtamerellä aina Mauritiukselle asti.

Ryhmän maista Zimbabwe sekä saarivaltiot Komorit, Madagaskar, Mauritius ja Seychellit solmivat EU:n kanssa väliaikaisen taloudellisen kumppanuussopimuksen. Siirtymäkausi EU-tuotteiden tullittomaan tuontiin ajoittuu vuosille 2013-2028.

Afrikan keskiosien CEMAC ja Länsi-Afrikan ECOWAS

(4) Afrikan keskiosien EPA-alueen (CEMAC) kahdeksasta maasta ainoastaan Kamerun päätyi vuoden 2007 lopulla EU:n kanssa väliaikaiseen taloudelliseen kumppanuussopimukseen.

(5) Länsi-Afrikan EPA-alueen (ECOWAS) viidestätoista maasta Ghana ja Norsunluurannikko saivat aikaan EU:n kanssa omat väliaikaiset kahdenväliset kumppanuussopimuksensa.

Ghana, Norsunluurannikko ja Kamerun nollaavat EU-maiden tuotteiden tullit 15 vuodessa. Ghana ja Norsunluurannikko aloittavat alentamisen 2009, Kamerun vuotta myöhemmin.

Eteläisen Afrikan SADC ja Etelä-Afrikka

(6) Eteläisen Afrikan EPA-alueen (SADC) seitsemästä maasta viisi on mukana EU:n kanssa solmitussa väliaikaisessa taloudellisessa kumppanuussopimuksessa. Sen ulkopuolella ovat Angola ja Etelä-Afrikka, jonka kanssa EU solmi kauppaa, kehitystä ja yhteistyötä koskevan laaja-alaisen sopimuksen jo vuonna 1999. Se tuli voimaan 1. toukokuuta 2004.

Tyynenmeren AKT-maat

(7) Tyynenmeren viidestätoista AKT-maasta Fidzi ja Papua-Uusi-Guinea hyväksyivät vuoden 2007 lopulla EU:n kanssa alueellisen kumppanuussopimuksen (PACP). Se keskittyy tavarakaupan vapauttamiseen tulleista vuosina 2013-2028.

Lue lisää: