Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1

IMF ennustaa Afrikalle yli 3 prosentin kasvua

SASK (06.02.2009 - Juhani Artto) Kansainvälinen talouskriisi puree Afrikkaakin toisin kuin moni asiantuntija viime syksynä esitti. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tuoreen ennusteen mukaan Saharan eteläpuolisen Afrikan talous kasvaa tänä vuonna vähän yli kolme prosenttia. Vielä syksyllä IMF ennusti alueelle yli kuuden prosentin nousua.

Kasvun hidastuminen johtuu ennen muuta vientituotteiden hintojen laskusta ja kysynnän vähenemisestä. Myös ulkomaisten sijoittajien aktiivisuus Afrikan suuntaan on laimentunut.

Kun kansainvälisen talouskriisin vakavuus alkoi viime syksynä valjeta, asiantuntijat varoittivat, että rikkaissa maissa työskentelevien afrikkalaisten rahalähetykset kotimaihinsa todennäköisesti supistuvat. Tästä ei ole vielä saatu näyttöä.

Sen sijaan kehitysyhteistyön määrahoista on jo alettu tinkiä eräissä avun antajamaissa. Vasta hiljattain sellaiseksi ryhtynyt Latvia on omien talousvaikeuksiensa keskellä päättänyt keskeyttää kokonaan kehitysyhteistyön rahoituksen. Irlannin hallitus karsi tiistaina 10 prosenttia aiemmin hyväksymästään vuoden 2009 kehitysyhteistyöbudjetista. Italia kutisti jo joulukuussa muutoinkin laihaa kehitysapuaan peräti 56 prosenttia.  

Aiempien taantumakausien kokemusten perusteella asiantuntijat ovat ennustaneet, että kehitysyhteistyöhön käytettävät määrärahat saattavat pienetä jopa 30 prosenttia ennen kuin taloussuhdanne kääntyy nousuun. Latvian, Irlannin ja Italian päätökset ovat pahaenteisiä merkkejä ennusteen realistisuudesta.

Jos kehitysyhteistyön määrärahoja supistetaan merkittävästi, sen seuraukset tuntuvat kipeinä useassa Afrikan köyhässä maassa. Maanosan talouden keskimääräinen kolmen prosentin kasvu pitäisi sisällään monen maan taloudellisen taantumisen.

Saharan eteläpuolisen Afrikan talous kasvoi kuusi vuotta keskimäärin kuuden prosentin vuosivauhdilla. Se auttoi sosiaalista kehitystä ja loi tulevaisuuden uskoa. Nyt IMF varoittaa, että Afrikka on vaarassa menettää nopean kasvun vuosien saavutuksensa, jos kansainvälinen talouskriisi pitkittyy.