Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1

Kiina uskoo nopean kasvunsa jatkuvan 2009

SASK (05.03.2009 - Juhani Artto) Huolimatta kansainvälisestä talouskriisistä ripeä taloudellinen kasvu jatkuu Kiinassa. Maan johto arvioi, että Kiina yltää tänä vuonna noin 8 prosentin kasvuun. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvu painui alle 7 prosenttiin.

Kiinan kehitysnäkymät ovat esillä keskiviikkona Beijingissä alkaneessa kansankongressin kokouksessa. Sen työlistalla on muun muassa vuoden 2009 budjetti.

Keskushallinnon budjettia aiotaan kasvattaa 24 prosenttia viime vuodesta. Sillä luodaan nopean kasvun edellytyksiä tilanteessa, jossa vientimarkkinoiden lama rajoittaa vakavasti myös Kiinan viennin kehitystä. Kansankongressille esitetyssä yhteenvedossa arvioidaan, että vienti ja tuonti laajenevat yhteensä 8 prosenttia.

Keskushallinnon kulujen raju lisäys aiheuttaa 87 miljardin euron budjettivajeen. Paikallishallinnojen vajeeksi suunnitellaan 23 miljardia euroa.

Kasvua ruokkivat myös suorat ulkomaiset investoinnit. Kiinalaiset odottavat, että niitä tehdään tänä vuonna Kiinaan 74 miljardin euron arvosta.

Nopea taloudellinen kasvu synnyttää kaupungeissa 9 miljoonaa uutta työpaikkaa. Viime vuoden jälkipuoliskolla maailman taloustaantuma johti Kiinassa kymmenien tuhansien tuotantolaitosten sulkemiseen ja yhteensä arviolta 20 miljoonan työpaikan lopettamiseen. Asiantuntijat sekä Kiinassa että sen ulkopuolella ovat viime aikoina usein varoittaneet, että massatyöttömyys saattaa aiheuttaa Kiinassa vakavia sosiaalisia yhteenottoja.  

Julkisten menojen paisuttaminen näkyy muun muassa mittavina liikenneväylähankkeina sekä sosiaalisten palvelujen ja koulutuksen laajennoksina. Kansalaisten käytettävissä olevien tulojen ennustetaan kasvavan 6 prosenttia sekä maaseudulla että kaupungeissa.

Ympäristön tilaa kiinalaiset kohentavat sulkemalla suuren määrän saastuttavia ja takapajuisia rautavalimoita, voimalaitoksia sekä teräs- ja paperitehtaita.