Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_1

Euroopasta viedään elektroniikkaromua laittomasti kehitysmaihin

SASK (28.04.2009 - Juhani Artto) Käytöstä poistetut tietokoneet, kännykät, jääkaapit, akut, paristot ja pesukoneet ovat ongelmajätettä. EU on kieltänyt niiden viennin suojatakseen kehitysmaita elektroniikkaromuun sisältyviltä terveys- ja ympäristöriskeiltä.

Vientikieltoa kuitenkin rikotaan laajasti. Se ilmenee SwedWatchin äskettäin julkaisemasta selvityksestä ”Out of control. E-waste trade flows from the EU to developing countries”. Laiton vienti naamioidaan käyttökelpoisten tuotteiden toimituksiksi.

Kehitysmaissa elektroniikkaromun ostajat hyödyntävät tuotteisiin sisältyvää metallia ja muita aineita, joilla on myyntiarvoa. Ongelmana on se, että laitteiden purkajilta puuttuu tietoa aineiden vaarallisuudesta sekä asianmukainen suojaus.

Romun käsittelijät voivat altistua terveytensä kustannuksella muun muassa lyijylle, elohopealle, galliumille ja kadmiumille. Elektroniikkajätettä poltettaessa muodostuu myrkyllisiä dioksiineja ja furaaneja. Romusta ja sen käsittelystä leviää vaarallisia aineita ympäristöön aiheuttaen pitkäaikaisen terveysriskin niillekin, jotka eivät ole osallistuneet romun käsittelyyn.

EU-maiden tullivalvonnan väljyyden vuoksi tarkkoja tietoja laittoman viennin laajuudesta ei ole olemassa. On kuitenkin olemassa runsaasti näyttöä siitä, että EU-maista kehitysmaihin toimitettuihin käytetyn elektroniikan eriin sisältyy huomattava määrä loppuun käytettyä tavaraa.

Ruotsalaisraportin mukaan YK arvioi, että maailmassa syntyy elektroniikkaromua 50 miljardia kiloa vuodessa eli lähes 7 kiloa maapallon asukasta kohti. EU-alueella elektroniikkaromua kertyy asukasta kohti 15 kiloa vuodessa.

EU-maissa isokokoisista elektroniikkatuotteista 40 prosenttia kerätään talteen ja käsitellään asianmukaisesti, keskikokoisista tuotteista 25 prosenttia. Greenpeace kutsuu keräämättä jäänyttä osaa ”kätketyksi virraksi”. Osa siitä myydään ja kuljetetaan Afrikkaan, Lähi-itään ja Aasian kehitysmaihin.

Selvityksen tekijät esittävät, että pelkkä valvonnan tehostaminen ei voi lieventää ongelmaa tyydyttävästi. Olennaista on kehittää elektroniikkatuotteita ja niiden valmistusprosesseja niin, että niihin sisältyy mahdollisimman vähän ihmiselle ja ympäristölle haitallisia aineita. Lisäksi romun talteenoton ja käsittelyn järjestelmiä on parannettava. 

Lue koko raportti: