Juhani Artto Homepage 2009 / Trade Union News from Finland / Ay-uutiset maailmalta
valikko


JUHANI ARTTO
HOMEPAGE 2013

HAKU / SEARCH

GALLERIA / GALLERY

TRADE UNION NEWS
FROM FINLAND 1997-2013

AY-UUTISET
MAAILMALTA 1999-2013

KOHTI KUMPPANUUTTA
- KUINKA SUOMI
OPPI TEKEMÄÄN
KEHITYSYHTEISTYÖTÄ
1965-2005

KAIKKI PELISSÄ -
SÄHKÖISET LISÄSIVUT

EVERYTHING AT STAKE - SAFEGUARDING INTERESTS IN A WORLD WITHOUT FRONTIERS

MEDIALINNAKKEET

BOLIVIA

HAITI

MUUT JUTUT
OTHER STORIES

INTERNET -
TIEDONHAUN OPAS 2.0

SUITSAIT

MUILLA SAITEILLA
ON OTHER SITES

LINKIT / LINKS

JULKAISIJA / PUBLISHER

© JUHANI ARTTO
1997-2013

juttupohja_4

Irlanti nousi komeasti, supistaa kivuliaasti

Kehitys (25.09.2009 - Juhani Artto) OECD:n kehitysyhteistyökomitean DAC:n asiantuntijat esittivät huhtikuun lopulla arvionsa Irlannin kehitysyhteistyöstä. Se oli irlantilaisille mieluisaa luettavaa.

Arvioijat kehuivat irlantilaisten poikkeuksellisen voimakasta keskittymistä Afrikan köyhiin maihin ja kykyä lisätä avun tehokkuutta. Myös johdonmukaisuus on kehittynyt myönteisesti sitten vuoden 2003, jolloin DAC:n asiantuntijat edellisen kerran analysoivat Irlannin kehitysyhteistyötä.

”Irlanti on ennustettava ja joustava avunantaja. Sen yhteistyökumppanit arvostavat Irlantia huomion kiinnittämisestä paikallisesti tärkeisiin asioihin”, tuoreessa arviossa todetaan. Irlantilaisten tukea maan kehitysapuohjelmalle kiitellään lausunnossa vahvaksi.

Kehitysyhteistyötä tekevien irlantilaisten kansalaisjärjestöjen yhdistys Dóchas innostui DAC:n kehuista ehkä vähän liikaakin. ”Irlannista on tullut maailman johtaja kamppailussa nälkää ja aidsia vastaan”, Dóchas hehkutti toukokuun lopulla. Realistisempaa tiedotteessa oli tämä: ”... kehitysyhteistyöohjelmamme on antanut Irlannille selvästi enemmän vaikutusvaltaa kuin samankokoisilla mailla tavallisesti on.”

Taantuma muutti suunnitelmat

Vielä vuosi sitten ehkä kaikkein komeimmalta Irlannin kehitysyhteistyössä näytti kuitenkin määrärahojen nopea kasvu. Päättäjät laajensivat kehy-budjettia pitkään merkittävästi bruttokansantulon kasvua ripeämmin. Sen ansiosta kehy-rahojen osuus bruttokansantulosta nousi viime vuonna jo 0,58 prosenttiin. DAC-maiden listalla Irlanti sijoittui vuonna 2007 kuudenneksi. Vuonna 2003 avun BKTL-osuus oli 0,39 prosenttia.

Bruttokansantulon nopean kasvun oloissa prosenttiosuuden ripeä nousu merkitsi todella näyttävää euromääräistä kehitystä. Vuodelle 2008 Irlanti budjetoi kehitysyhteistyöhön 914 miljoonaa euroa. Vielä vuosikymmenen alussa luku oli alle 300 miljoonaa euroa.

Irlannin talousvaikeudet alkoivat jo ennen kansainvälisen finanssi- ja talouskriisin puhkeamista vuoden 2008 lopulla. Irlannin bruttokansantulo ei kasvanut enää vuonna 2008 ja romahti 12 prosenttia tammi-maaliskuussa 2009. Vuosina 2000-2007 Irlannin bruttokansantulo kasvoi lähes 50 prosenttia.

Päättäjät ovat reagoineet taantumaan supistamalla valtion menoja. Kehitysyhteistyön määrärahoja on pienennetty keskimääräistä rankemmin, kuten Suomessa 1990-luvun alkuvuosien laman aikana. Heinäkuusta 2008 huhtikuuhun 2009 Irlannin hallitus supisti kehy-rahoja neljällä eri päätöksellä yhteensä 255 miljoonaa euroa.

Supistusten jälkeen tämän vuoden budjetti on painunut alle 700 miljoonan euron. Elokuun alussa irlantilaiset asiantuntijat arvioivat, että kehitysyhteistyön määrärahojen BKTL-osuus putoaa tänä vuonna 0,48 prosentin.

Lupausten toteutuminen epävarmaa

Huhtikuun lopulla 2009 OECD:n kehitysyhteistyökomitea DAC vetosi Irlantiin, että se pitäisi kiinni lupauksestaan nostaa kehy-rahojen osuus BKTL:stä 0,70 prosenttiin vuonna 2012. Hyvän talouskehityksen ajalta on myös välitavoite, jonka mukaan 0,60 prosentin taso saavutetaan vuonna 2010.

Toukokuussa 2009 Irlannin parlamentin ylähuone esitti kantanaan hallitukselle, että kehy-määrärahoja ei pidä supistaa enää enempää. Irlantilaisten on voitava tuntea kansallisylpeyttä maansa kehitysavusta, eikä pitää sitä helppona supistuskohteena, senaattorit korostivat.  

Supistuspäätökset ovat puolittaneet Irlannin taloudellisen tuen UNDP:lle, Unicefille ja muille YK-järjestöille. Irlanti käyttää noin 30 prosenttia kehy-rahoistaan monenkeskiseen toimintaan.

Budjettitukea Irlanti antaa varovaisesti. Tuorein tilastoluku on vuodelta 2007, jolloin irlantilaiset käyttivät kumppanuusmaidensa budjettitukeen 21 miljoonaa euroa. 

Kansalaisjärjestöillä on erittäin merkittävä rooli Irlannin kahdenvälisessä kehitysyhteistyössä. Tämän vuoden budjetin mukaan kansalaisjärjestöille ohjataan 16 prosenttia kaikista määrärahoista ja lisäksi osa humanitaarisesta avusta hoidetaan kansalaisjärjestöjen kautta.

Viidellä kansalaisjärjestöllä on monivuotinen sopimus valtion kanssa. Ne ovat Concern, Trócaire, Christian Aid, Goal ja Self Help Africa ja saavat yli 50 prosenttia järjestöjen tuesta.

Leikkaukset eivät muuta Irlannin kehitysavun painopisteitä. Ydintavoitteena on köyhyyden vähentäminen. Siihen Irlanti pyrkii ennen muuta kahdenvälisten kehityshankkeiden avulla. Niillä parannetaan köyhien koulutusta, terveydenhuoltoa, ruokaturvaa ja puhtaan veden saantia.

Läpäisyperiaatteella Irlannin kehitysyhteistyössä edistetään sukupuolten tasa-arvoa, ympäristönsuojelua, hyvää hallintoa ja hiv/aidsin ehkäisyä. Irlanti panostaa myös kehityskasvatukseen.